måndag 19 maj 2014

Debattartikel: Ingen ska behöva dö i en flyktingbåt

Miljöpartiet de grönas vision för EU är tydlig. 

När kalla främlingsfientliga vindar breder ut sig i Europa och stänger yttre gränser för människor i nöd är vi motpolen som vill ha ett öppet och humant Europa för alla.

Debattartikel publicerad i BT den 19/5 2014

En grön röst för ett öppet och humant Europa
Grön Vision: Miljöpartiet vill ha ett öppet och humant Europa för alla Bild: BT


Konflikten i Syrien visar betydelsen av en human flyktingpolitik och fungerande flyktvägar till EU. Den grymhet som Syriens befolkning är med om är ofattbar. Tortyr, massmord, kemiska vapen mot civilbefolkningen. Över 10 000 barn har dödats och Syrien är just nu den värsta platsen i världen för barn att vistas på. Totalt har inbördeskriget i Syrien nu har pågått i över tre år och skördat runt 150 000 liv.

Sverige är en fristad för människor som har lyckas ta sig till vårt land från kriget i Syrien, men för de flesta står EU:s murar i vägen. Trots att Syrien ligger nära Europa befinner sig de allra flesta av flyktingarna, 97 procent, i grannländer som Turkiet, Libanon och Jordanien.

EU:s politik kortsluter asylrätten. Trots att de som flyr har skyddsskäl får de inte komma till EU och söka asyl för om du förväntas söka asyl får du inte visum till EU-länder.

Unionens insatser har oftare som mål att stänga flyende människor ute, än att skapa säkra och lagliga sätt att ta sig till EU och söka asyl. EU:s stängsel och murar mot omvärlden blir allt högre för att förhindra att någon överhuvudtaget ska lyckas fly till unionen. Bulgarien håller på att bygga ett 30 kilometer långt stängsel längs sin östra gräns mot Turkiet och Spanien har satt upp rakblad på sina stängsel på enklaven Melilla på den nordafrikanska kusten. Konsekvensen blir att tusentals människor dör varje år när de försöker fly krig och förföljelse.

Ingen människa ska behöva fly ett krig för att i stället möta döden i en sjunkande flyktingbåt. Politiken i EU behöver och kan ändras. Det är en skam för vår tid att människor dör i Medelhavet när de flyr till Europa eller tvingas leva och dö i flyktingläger i länder som har mycket sämre förutsättningar än EU:s för att ta emot flyktingar.

Miljöpartiet vill skapa lagliga vägar till EU för asylsökande. Vi vill börja använda humanitära visum så att människor kan få visum för att komma till EU och söka asyl och att fler medlemsstater ska ta ett större ansvar för att ge skydd åt människor på flykt genom att öka mottagandet av kvotflyktingar. EU:s gränskontrollbyrå (Frontex) ska hjälpa människor på flykt och rädda liv i stället för att stänga människor ute. Vi vill att EU omprioriterar resurser från att bygga ännu högre murar till att respektera asylrätten.Det krävs politisk handlingskraft för att göra detta.

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet och EU står inför ett vägval. Miljöpartiet vill förändra de kalla vindar som blåser över Europa och stå upp för en varm, human flyktingpolitik. Varje liv räknas.

Hanna Bernholdsson (MP) 
kandidat till Europaparlamentet

Maria Ferm (MP) 
migrationspolitisk talesperson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar