onsdag 14 maj 2014

ekologisk matproduktion i EU

Bra mat från ekologiskt jordbruk borde vara en självklarhet. Att maten är både god och hälsosam samt producerats utan gifter och inte behöver färdats runt halva jordklotet borde givetvis vara en självklarhet. Men för oss som är oroliga för tillsatser, genmanipulation, djurens villkor och hur maten påverkar klimatet är det ibland svårt att känna matglädje. Miljöpartiet har politik för en bättre mat!


ekologisk, giftfri och lokal mat är bra för miljön
Maten på tallriken borde vara bra för både dig och miljön!Miljöpartiet vill

  • arbeta för att på sikt nå 100 procent ekologisk matproduktion i EU,
  • att du ska kunna lita på att maten på tallriken är bra för dig och för miljön,
  • att försiktighetsprincipen ska gälla vid genetiskt modifierade grödor och avelsdjur (GMO).

Vi är trötta på matskandaler och vill göra något åt dem,  vi ska alla kunna lita på att maten man köper är ren, hållbar och hälsosam. Miljöpartiet vill att EU ska gynna ekologisk, giftfri och lokal mat med bättre innehållsdeklarationer.

Mer ekologiskt

EU-länderna behöver ställa om till ett modernt, ekologiskt jordbruk som producerar god, nyttig och säker mat. Detta kräver minskat stöd till sådant jordbruk som är beroende av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel och därför orsakar övergödning och sprider miljögifter.Vi vill att EU:s jordbruksbudget ska bli mycket mindre än vad den är i dag och stödja ekologiskt jordbruk, nyttiga ekosystemtjänster och landsbygdsutveckling.

Inga överraskningar

Vi tycker att alla konsumenter inom EU har rätt att veta var och hur de varor de köper är producerade. Vi kräver därför att alla livsmedel ska vara märkta med vad de innehåller och varifrån de kommer.
Vi vill också att alla länder som är medlemmar i EU själva ska få bestämma om de ska odla genförändrade grödor. Kött och andra produkter från djur som ätit genmodifierat foder ska märkas.


Läs mer om de gröna partierna i Europas kampanj för: mer rättvis, lokal och hållbar mat.
Läs tidigare inlägg på: Grönt val Borås 2014 - Globalt ansvar och hållbart fiske

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar