lördag 13 september 2014

Det spelar roll - Striden om bronsplatsen

På söndag bestämmer Sverige om MP eller SD blir tredje största parti. Det parti som vinner får ökat inflytande över samhällsdebatten och mer makt i riksdagen. #DetSpelarRoll


Vi vill ha en varmare politik - därför är bronsmatchen viktig!
Matchen om bronsplatsen avgör om vi får en kallare eller varmare politik!

Det är väldigt jämnt nu. När valresultatet trillar in så är antingen Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna landets tredje största parti. Vi är väldigt oroliga för vad det kommer att innebära för Sverige om ett parti med rötterna i vit makt-rörelsen vinner den striden.
Det av oss som är Sveriges tredje största parti efter valet kommer att ha möjlighet att på många sätt sätta dagordningen för vilka problem vi kommer att prata om de närmaste åren och vilka lösningar som förs fram.


Vinnaren får möjlighet att representera Sverige.
Miljöpartiet har i kraft av tredje största parti utsett riksdagens andre vice talman, Ulf Holm. Han är, oss veterligen, den öppna hbtq-person med mest formell makt i Sverige någonsin.
Det spelar roll. När Ulf Holm tar med sin partner på representation ger det signaler om vilket slags land Sverige är.
Om Sverigedemokraterna skulle utse en andre vice talman skulle det istället vara deras representant som får ta emot internationella statsbesök och som får gå bredvid kungafamiljen vid representation på hög nivå. Det är inte en bild av vårt moderna, öppna Sverige.

20 år senare blir ett av partierna blir Sveriges tredje största
Så här såg det ut för 20 år sedan. Vilket parti tror ni har varmast politik?


Vinnaren kan få andra partier att vilja närma sig.
De europeiska högerextrema partierna vann inflytande långt innan de nådde regeringsmakten.
De kanske tydligaste exemplen ser vi i våra grannländer Norge och Danmark där Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti sedan länge har satt agendan för synen på invandring och flyktingar.
Sverige har gått en annan väg den senaste mandatperioden – med Miljöpartiet som tredje största parti. Vi har kunnat påverka regeringen så att papperslösa, som lever i en mycket svår och utsatt situation, nu åtminstone får tillgång till vård och skolgång. Vi har också gjort det enklare för barn som är sjuka eller som har bott länge i Sverige att få uppehållstillstånd.
Blir SD tredje störst i valet är vi rädda att andra partier istället kommer att anpassa sig efter deras retorik och politik.

Läs mer på vår kampanjsida #DetSpelarRoll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar